På mindre orter fungerar idrottsklubbar ofta som samhällets ryggrad. Klubben förenar och engagerar lokalbefolkningen och fungerar som ett socialt nöje. Det är inte bara idrotten som står i fokus utan det diskuteras även om allt annat som händer i bygden. Klubblokalen brukar hyras ut vid stora fester som vid 50-års firande eller byskolans knattedisco. Små idrottsklubbar har en väldigt liten ekonomi men eldsjälar och frivilliga ställer ofta upp gratis och ordnar det som behövs vid tävlingar och att hålla arenan eller skidspåret i ordning. Som ny på orten kan det därför hjälpa att gå med i den lokala idrottsklubben för lära känna dem som bor i trakten.

En klubb – flera sporter

I större städer finns i stort sett en klubb för varje sport. Så är det inte på de mindre orterna utan det finns en klubb per by oavsett antalet idrotter. Vanligtvis är det de större idrotterna som utövas. Det kan vara svårt att hitta en dartklubb men fotboll och längdskidor brukar finnas på de flesta ställena. Idrott är en aktivitet som förenar och får människor att känna gemenskap. Att heja fram traktens stjärnor på planen eller kring spåret innebär en strävan mot samma mål. I tider när många flyktingar kommer till nya orter så pratar sporten ett och samma språk och fungerar som en bro mellan nysvenskar och de som bott länge på orten.

Eldsjälar driver idrottsklubbarna

Det finns sällan ett stort kapital att använda eftersom det är små klubbar. Ideella krafter sköter om det mesta. De preparerar skidspåret, beställer varor från Byggmax.se för att hålla klubbhuset i toppskick, klipper fotbollsplanen och spolar uterinken till hockeyspelare. De gör det utan lön och det är därför det går att ha idrottsklubbar även i väldigt små samhällen. Idrottsklubbar speglar hur ett idealsamhälle borde se ut. Folk hjälper varandra och samarbetar för ortens bästa. Utan dessa lokala eldsjälar som arbetar ideellt skulle väldigt få idrottsklubbar överleva runt om i Sverige. Alla stora idrottsstjärnor börjar sina stapplande steg någonstans innan de köps upp av de stora och rika klubbarna.