Ridning klassas som en idrott även om den sällan får lika mycket uppmärksamhet som till exempel fotboll, handboll, hockey och friidrott. Ridning lärs ut på ridskolor och fungerar oftast terminsvis med en lektion i veckan. Du är aldrig för gammal för att börja rida. Ridskolorna har grupper för små barn, större barn, erfarna eller nybörjare och i många fall kan egen häst medtagas för lektionsridningen. Har du ingen häst finns det skolhästar att låna.

Mer än bara en idrott


Ridning betyder ofta mycket för utövaren och blir mer än bara en idrott. Det ger vänner för livet, vänner i form av hästarna och gränserna för vad du kan och klarar av flyttas fram hela tiden i takt med din personliga utveckling. Att tävla är inte något alla vill göra och det behövs inte heller. Det handlar mer om att vara i harmoni med hästen, kunna hantera den och veta hur den ska skötas. Att pyssla i ett stall med hästarna eller runt omkring dem kan vara väldigt rogivande och kan fungera som terapi och ett sätt att bli av med stress samtidigt som det håller kroppen igång precis som om du hade gått på ett gym.

Vad är bra med ridning och stall?

När du rider tränar du både balans, koordination, kondition och muskelgrupper du inte ens visste att du hade i ben, rygg, mage och överkropp. Träningsvärk kommer ofta som ett brev på posten efter ett svettigt pass i manegen, och då är det ändå hästen som springer, inte du. I stallet och med alla sysslorna som hör hästskötseln till behöver du uthållighet och styrka, det är hö- och halmbalar som ska flyttas, vattenhinkar som ska bäras, utrustning som ska lyftas och göras ren och håller du på med föl och unghästar kan det bli en hel del promenerande. Du lär dig även att ta ansvar för något viktigt som inte kan ansvara för sig själv, det vill säga hästen. Du växer som människa och utmanar dig själv hela tiden för att komma framåt, bli säkrare och få ökat självförtroende. Att hästar och ridning är bra för personlig utveckling råder det ingen tvekan om.

Verksamhet för alla kräver rätt personal


Du som har en ridskola kan använda dig utav rekryteringsföretag för att hitta rätt personal till verksamheten. Det kan vara allt ifrån fritidsledare, stallpersonal till ridlärare och hästskötare. En rekryteringsfirma gör det lättare för dig att hitta kompetent personal och du slipper bli dränkt i hundratals ansökningar från okvalificerat folk. Detta tar tid, och tid är något som egenföretagare ofta har ont om. Ridskolor har ofta handikappverksamhet där även rörelsehindrade och andra funktionshindrade kan få en chans till en stunds rekreation och träning. För detta används extra lugna och tränade hästar som är stabila och tåliga och inte gör väsen av sig i onödan. Det ställer också krav på att personalen som deltar i verksamheten vet vad de gör och har erfarenhet av funktionshinder.

Ridning är en sport för alla. Män och kvinnor tävlar på lika villkor och vare sig du är funktionshindrad, gammal eller ung så är du välkommen till gemenskapen och de vänliga hästarna.