Bowling kan nästan vem som helst utöva, det finns även speciella anordningar för para-bowling så att även funktionshindrade kan spela. Vad som behövs är en bowlinghall och eftersom Sverige har över 250 hallar torde det finnas en nära dig. Man behöver inte vara organiserad för att spela utan klubbarna har introduktion för nybörjare eller om man kan lite själv så är det bara att hyra en bana. Tävlingsspel sker i föreningsform och de flesta hallar har en eller flera klubbar. Brukligt är att klubbarna har kryptiska namn som BK Kaskad, söta namn som IK Gotlandspärlan eller djurnamn som BK Örnen. Att man har ordet förening eller sällskap i namnet är mer ovanligt men förekommer. För svensk internationell bowling är de nya heta namnen Jesper Svensson och Martin Larsson, unga killar som nått framgångar i USA. “Over there” finns betydligt fler hallar än i Sverige, runt 5000. Längre bak i tiden vann Gösta Alveskog VM-guld 1954. Mats Karlsson är ett riktigt proffs och 2009 utsågs han till århundradets bowlare av Svenska Bowlingförbundet. Bowling hade då spelats i Sverige i 100 år, de första banorna tillkom 1909 på hotell Regina i Stockholm.
Spelare utan banor
Som sagt så krävs det en hall med banor att rulla sina klot och kunna spela bowling. Tyvärr händer det att klubbar drabbas vid ombyggnationer vilket var fallet med spelarna i Gislaved. I tre år var de utan hemmahall varför bowlingspelet låg på is. Några spelade då för klubbar i närliggande hallar men en del lade klot och skor på hyllan. Men så blev renoveringen klar och medlemmarna kunde bowla igen, dock drabbades lokalen då av fuktproblem och det blev inställt, igen. Slutligen var allt klart och alla kunde jubla: Gislaveds bowlingklubb gör comeback! Nu kan A-laget sikta på en nystart och siktar på uppflyttning till division 2. Under uppehållet blev de förpassade till 3:e divisionen. De har två underlydande lag, B-laget och C-laget. Klubben ingår i Småland Blekinge Bowlingförbund som anordnar distriktsmästerskap inom olika individuella klasser och lag förutom seriespelet. I Sverige finns 19 distriktsförbund vars klubbar totalt har mer än 30 000 licensierade utövare. Svenska Bowlingförbundet bildades 1930 och den första svenska mästerskapen genomfördes året därpå i bowlinghallen Otterhall, Göteborg. Bowling blev antaget av Riksidrottsförbundet 1936. De första svenska klubbarna: Reginaklubben af 09, Record och AIK:s bowlingsektion hade då haft verksamhet i många år.
Så går det till i bowling
Bowlingbanan är 19,2 meter lång. På den sista metern placeras 10 käglor i triangel vilka är de som man med ett klotet ska slå ner. På den oljade banan skall klotet rullas så att så många som möjligt av käglorna ramlar. Slår man ner alla kallas det strike, slår man ner färre får man en ny chans. Skickliga spelare som de i Gislaveds BK snurrar klotet när det kastas iväg så att den rullar i en båge för att träffa käglorna så att alla 10 slås ner, alltså en strike. Varje kastomgång ger poäng beroende på antalet nedlagda käglor, totalt 10 spelomgångar. Poäng för en strike räknas till 30 om den följs av ytterligare två strikar. Slår en spelare 12 strike på rad (3 i den 10:e omgången) i en serie erhåller denne maxpoängen 300. här och där i landet slås en 300-poängsserie hundratals gånger årligen. Fram tills nu har uppemot 4000 svenska spelare slagit minst en serie med full poäng.