Hur lokalerna för en idrottsförening ser ut kan självklart variera enormt beroende på vilken sport som utövas i klubben. Det kan handla om allt från karateklubbars rum med tatamimattor och konståkningsklubbarnas ishallar till fotbollsklubbarnas fotbollsplaner och gymnastikklubbarnas gympasalar. Andra sporter utövas inte i lokaler överhuvudtaget, som orientering, som tränas ute i skog och mark. Även en orienteringsklubb har dock vissa typer av lokaler, och dessa är mer eller mindre universella för alla idrottsklubbar: omklädningsrum. Precis som själva idrottshallarna och ishallarna är omklädningsrummen en viktig del av klubbens verksamhet, och mycket viktiga för medlemmarnas trivsel.

Ett bra omklädningsrum ska till exempel ha tillräckligt med plats. Om man utövar hockey betyder det till exempel att varje spelare i laget måste ha ganska mycket utrymme till sig själv, eftersom spelarnas skydd tar upp stor plats. Ett omklädningsrum där alla måste trängas med varandra, och där det är lätt att tillhörigheter kommer bort, leder bara till stress och osämja, vilket i längden självklart drabbar lagets eller idrottsutövarnas prestationer.

Det är också viktigt att omklädningsrummet känns ljust och fräscht. ”Ljust och fräscht” må vara en uttjatad kliché när det gäller heminredning, men det ligger mycket i det – ett rum med gott om solljus och som känns rent och fräscht gör mycket för trivseln. Det kan därför vara en bra idé att installera ett eller ett par fönster i omklädningsrummet – dock självklart med persienner för anständighetens skull.

Genom att skapa en öppen och trevlig miljö i omklädningsrummen kommer den goda stämning som börjar där förhoppningsvis att följa med idrottarna ut på planen, isen eller i skogen, och förbättra deras prestationer – något som gagnar hela idrottsklubben.