Länge har den idrott som män utövar fått stå i rampljuset. Visst har det funnits tjejlandslag och framgångsrika kvinnliga idrottare väldigt länge, men det är inte förrän de senaste åren de fått synas. Numera följer gemene man VM i damfotboll med samma frenesi som förr endast var reserverad för herrlandslaget. Detta är så klart mycket positivt, men det finns ännu en lång väg att gå. För att bli en framgångsrik idrottsstjärna måste man lägga oändligt många timmar på träning, något som de manliga idrottarna ofta kan göra på heltid medan de kvinnliga ibland behöver sköta ett heltidsjobb parallellt för att få vardagen att gå ihop. Det är helt enkelt inte helt lätt att vara kvinnlig idrottare idag. Mer pengar måste in på den kvinnliga sidan av sporten för att den ska kunna utvecklas.
Större satsningar på unga tjejer
För män finns ofta ett väl underbyggt system de kan luta sig emot när de väljer att satsa på idrotten som unga. Inte alls lika mycket pengar läggs på kvinnliga idrottsutövare, speciellt inte unga. Ofta får tjejerna de sämsta tiden i gymmet, på isen eller vilken typ av arena de nu måste tävla med killarna om. Det beror på att det helt enkelt inte finns lika stora pengar i damidrotten. Sponsoravtalen för män är generellt mycket större än de för damer. För att kunna ändra på detta måste kvinnor få bättre förutsättningar för träning och utveckling och för det behövs det mer pengar. tjejer som idrottar kan inte räkna med att få lika mycket stöd som killar som det ser ut i dagsläget. Detta är naturligtvis något som måste ändras. Sverige stoltserar redan idag med ett gäng mycket framgångsrika idrottskvinnor, men antalet skulle kunna vara större om bara fler skulle ha råd att satsa fullt ut på sporten.
Så ska tjejidrotten lyftas
Det pågår dock en hel del satsningar för att på sikt ge tjejidrotten samma förutsättningar som mansidrotten. Sportkedjan Stadium tog till exempel under 2017 ett initiativ för att samla in mer pengar till damidrotten. I spetsen för kampanjen stod flera kvinnliga svenska idrottsstjärnor, bland annat Linnea Claesson och Sara Sjöström. Ytterligare medel måste dock öronmärkas till damidrott för att kvinnliga idrottsstjärnor ska kunna utvecklas. Idag ser det ut som så att många kvinnliga idrottare måste sköta ett heltidsjobb samtidigt som de elitsatsar. Dyker det upp oväntade utgifter såsom till exempel tandreglering kan det betyda missade träningstimmar. Kort sagt måste damidrotten lyftas och vi måste förstå att till exempel damlandslaget i fotboll är minst lika bra ambassadörer för Sverige som herrlandslaget. Som privatperson kan man dra sitt lilla strå till stacken genom att följa damidrott och lyfta kvinnliga idrottsstjärnor.