De flesta av oss har någon gång ägt en piltavla eller kastat pil med kompisarna på en tavla köpt i en leksaksaffär eller på en bensinstation, men att spela under organiserade former i en dartklubb är det få av oss som gjort. Dart har länge varit förpassat till pubarna och har inte alltid klassats som en riktig idrottsgren. Tiderna har dock förändrats mot det positiva och idag kan man utöva dartkastning som vilken som helst annan idrottsgren. Man kan tycka att pilkastning och dartkastning är samma sak men den som är insatt vet att det är väldigt stor skillnad på dessa två. Förutom antalet pilar och utformning av pilarna är det också stor skillnad på piltavlan. Dessutom är tekniken totalt annorlunda när man kastar dart än när man kastar vanlig pil. Dart är en mycket rolig form av idrott men det kräver mycket tid och övning innan man blir riktigt skicklig och kan delta i olika tävlingar. Om man är intresserad av att börja kasta dart kan man ta kontakt till någon dartklubb där man kan få råd och vägledning.

Dartkastning i Sverige


Det var under hösten 2017 som Sverige tog VM-guld i dartkastning av dartkastaren Vicky Pruim. Det var inte bara stort för Sverige utan för hela dartvärlden då Vicky Pruim vann guldet i damsingel i världsmästerskapet. Det är i synnerligen mycket stort för damdarten som annars är en ganska liten idrott. Darten har hundratals år bakom sig men det var först så sent som på 1960 talet darten introducerades i Sverige och några dartklubbar grundades. Under 1970 talet bildades det Svenska dartförbundet och darten som idrottsgren började ta fart på riktigt. Dart hör till samma idrottsgren som till exempel bågskytte och sportskytte, det vill säga precisionsidrott. Dart kräver stor fysisk ansträngning för att uppnå bästa möjliga precision vilket är det mest avgörande för det idrottsliga resultatet. Förr i tiden förknippades dart med underhållning på pubar vilket också ledde till att alkoholintag var vanligt samtidigt man kastade. Dartförbundet har dock fastslagit att alkoholintag är totalt förbjudet i samband med utövningen av idrotten. Genom att uppfylla alla krav inom idrottsgrenen har Svenska dartförbundet lyckats erhålla och få ett medlemskap i riksidrottsförbundet. Idrotten skall även uppfylla kraven för dopningsfri idrott vilket är ett måste för att få vara medlem i riksidrottsförbundet.

Vad en dartkastare behöver

En dartkastare klarar sig oftast med mycket få redskap för att kunna utöva sin idrottsgren. Det viktigaste för dartkastaren är pilarna och tekniken då man kastar. En liten tygkasse är praktiskt att använda för att förvara och frakta pilarna i. Darttavlan skall vara placerad på en höjd av 173 cm från golvet till bullseye, mitten av tavlan. Kastavståndet som räknas från fotmärket till piltavlans framsida skall vara 237 cm. En darttavla är indelad i 20 sektioner med poäng från 1 till 20. Med hjälp av cirkulära lister är dessa sektioner uppdelade i ytterligare enkla, dubbla och trippla områden. Den högsta möjliga poängen som går att få med tre pilar är 180 och förutsätter att alla tre pilar landar i området trippel 20. En pil i trippel 20 är värd sammanlagt 60 poäng medan en pil i bullseye, tavlans mitt, är värd 25 poäng. En av de vanligaste grenarna inom dart är 501 vilket går ut på att bägge deltagare startar från poängsumman 501 och den som först är utan poäng vinner, poängräkningen går alltså nedåt.